4shared

Tips Pemeriksaan Kereta

Disini, kami ingin berkongsi secara ringkas antara tips-tips pemeriksaan kenderaan sebelum memulakan perjalan yang jauh. Untuk perjalanan ang jauh kita haruslah merancang sebetulnya. Sebelum memulakan perjalanan jauh, pastikan kenderaan dalam keadaan baik dan diri sendiri mendapat rehat yang secukupnya. Jika kepenatan di tengah perjalanan, haruslah berhenti untuk berehat. Utamakan keselamatan supaya kita sampai ke destinasi dengan selamat.

  1. Pemeriksaan Keadaan Minyak Petrol/ Diesel
    Buat pemeriksaan pada indicator minyak. Untuk perjalanan jauh sila pastikan minyak diisi penuh atau sekurang-kurangnya separuh tank.. Kalau tidak macam mana nak berjalan jauh dengan lancar
  2. Pemeriksaan Keadaan Minyak Enjin
    Cabut dipstick dan bersihkan, pasang semula distick, kemudian angkat kembali dipstick dan periksa ketinggian minyak hitam. Ianya harus berada pada level min dan max. Tambahkan minyak enjin jika level minyak berada di bawah tanda min.
  3. Pemeriksaan Minyak Brake
    Periksa level minyak brake pada tabung. Harus berada diantara min dan max. Tambahkan jika kurang. Hati-hati jangan sampai minyak brake tumpah ke body kendaraan, bersihkan dengan air jika minyak brake menitis pada body kereta.
  4. Pemeriksaan Minyak Power Stering
    Periksa level minyak power steering pada tabung. Harus diantara Min dan Max. Tambahkan jika kurang. Begitu juga periksa keadaaan minyak power steering (warna keemasan = ok , warna gelap =ganti).
  5. Pemeriksaan Air Radiator (Coolant)
    Periksa jumlah air radiator pada tangki cadangan. Jumlah air radiator harus berada pada aras min dan max, tambahkan jika kurang.Buka tutup radiator dan periksa jumlah air radiator harus penuh, tambahkan jika kurang (*jangan membuka tutup radiator pada saat enjin panas). Jangan isi banyak lepas dari aras nanti air coolent melimpah keluar
  6. Pemeriksaan Fungsi Wiper
    Buka tutup pengisian air wiper (tutup tabung/tangki air bertanda khusus atau bertuliskan washer fluid only), isi sampai penuh kemudian tutup kembali.
    * untuk mencegah tersumbatnya nozzle gunakan air suling atau air minerel. kerana air ni tak ade klorin ..
    * jika naktambah sabun cairan pembersih Windshield Washer Fluid lagi bagus
  7. Periksa Getah Wiper
    Periksa Getah wiper kalau ade kerosakkan. Onkan Motor wiper pancutkan air pada nozzle lihat pergerakkan wiper lancar atau tidak.
  8. Pemeriksaan Sistem Penghawa Dingin (Aircond)
    Hidupkan temperature max dingin dan max blower. Periksa kipas pendingin condenser harus berputar, kemudian periksa sign glass kondisi tidak boleh terdapat buih udara didalamnya.kalau berbuih2 itu tandanya gas dah nak habis… atau terdapat kebocoran gas berlaku pada pipe..

    * Sign glass adalah kaca transparan yang terdapat pada pipe AC, untuk melihat refrigerant.
    Periksa suhu hembusan angin dengan tangan.ada rasa tak wap aircon kat tapak tangan..
    Pemeriksaan Drive Belt, Aircon Belt dan kipas berfungsi

    Drive belt adalah tali penggerak dari enjin memutar komponen tambahan antara lain pully air con, kipas radiator, alternator, dan compressor AC. Drive belt tengok lah kalau kat tepi2 belt dah berbenang dan berbulu2 tu tandanya dah sepatutnya tukar .On kan enjin Periksa fungsi kipas berjalan lancar…

  9. Pemeriksaan Keadaan Tayar
    Tips mudah mengesan kehausan tayar, ambil duit siling 20 sen letakkan di antara celah-celah jalur tayar tersebut. Lihat jika tulisan “sen” anggaran tak nampak (kedalaman 1.6mm) ini bermakna bunga tayar masih elok. Tetapi jika tulisan “sen” itu jelas kelihatan, bunga tayar sudah wajib ditukar dengan yang baru. Disebabkan lapisan bunga tayar sudah nipis. Ukur tekanan tayar dan sesuaikan dengan spesifikasi tekanan. Yang pasti kebanyakkan orang pump tayar kereta dengan tekanan 200 kpa.. Pastikan Bunga tayar tidak botak.. tengok yang bahagian dalam sebab selalunya tak perasan.. lihat gak kat dinding tayar kalau ade benjol tu pun tak elok..
  10. Periksa Asap Ekzos
    Adakah asap kereta anda tidak berwarna atau sedikit biru. Jika ini berlaku, anda seharusnya lega kerana ia menunjukkan proses pembakaran baik dengan nisbah perbandingan campuran petrol-udara yang tepat. Jika asap berwarna kuning atau coklat, bermakna terlalu sedikit petrol yang masuk (campuran terlalu sedikit).Asap hitam kerana karburator rosak. Jika ini terjadi, bawalah kereta anda ke bengkel. Asap ekzos berwarna putih apabila minyak pelincir terlalu banyak mengalir masuk ke dalam ruang bakar. Ini terjadi kerana piston, gelang piston, dinding silinder, injap dan laluan injap rosak.
  11. Periksa bawah Lantai tempat parking kereta
    Sila korang periksa tempat parking kereta korang . tengok bawah lantai ada atau tak tompok minyak atau bekas lelehan air… periksa Lantai kalau ada minyak tumpah.. Mungkin leaking pada head engine dan periksa Lantai kalau ada air tumpah.. Mungkin leaking pada hose,water pump, radiator.
  12. Periksaan Sistem Lampu
    Periksaan Sistem lampu kereta high beam dan Low beam mentol dalam keadaan baik.. Lampu hujan signal kiri kanan dan juga lampu brake juga perlu dipastikan berfungsi sempurna.
  13. Pemeriksaan Battery Basah
    Bateri Sel Basah,perlukan penjagaan yang rapi kerana menggunakan airbateri.Biasanya ketahan bergantung kepada kekerapan penggunaan kenderaan.Untuk memastikan bateri jenis ini dalam keadaan yangbaik,seeloknya seminggu sekali (Kalau selalu pakai kereta pada waktu malam) periksa level air bateri anda.Kalau jarang-jarang pakai cubalah periksa 2 atau 3 minggu sekali. isi air bateri jangan lebih dan kurang dari tanda aras max dan min… jangan isi air bateri penuh … nanti karang beteri tu akan kebung dan meletup pecah pulak karang…

  14. Pemeriksaan Battery Kering
    Sel kering, tidak memerlukan penjagaan kerana tidak ada tempat untuk mengisi air bateri. Sel kering, tidak memerlukan penjagaan kerana tidak ada tempat untuk mengisi air bateri. Kalau indicator tuh warna hijau maksudnya bateri masih lg bgus…jika warna hitam di tengah2…dan putih di bhg tepi indicator tuh maksud dia charging…so kne charge la…. merah or putih sahaja…bateri kong sudah..tu kena ganti baru.
  15. Kenali Fungsi indicator light pada meter kereta
    Handbrake signal
    Sepatutnya isyarat ini akan padam serta merta apabila “handbrake” dilepaskan. Tetapi apabila ia tetap menyala periksa takat minyak brek anda dan jika ia mencukupi dan lampu isyarat tersebut masih menyala kemungkinan suis handbrake anda rosak.
    Oil pressure light
    Juga dikenali dengan lampu aladin. Isyarat ini menunjukkan minyak engine anda kurang daripada takat yang sepatutnya. Sekiranya ini kerap berlaku pastikan anda ada menyimpan minyak enjin berlebihan didalam kereta anda kerana kerosakan yang teruk boleh terjadi akibat dari kekurangan @ kehabisan minyak engine.

    Check Engine Light (CEL)
    Isyarat ini terdapat pada kereta-kereta yang mempunyai system injection (suntikan) bukan lagi karburator. Anda boleh perasan isyarat tersebut menyala ketika anda memutarkan kunci kereta dan ia akan terpadam setelah beberapa saat engine anda dihidupkan. Isyarat ini bertujuan untuk member isyarat bahawa system elektronik (atau lebih tepat lagi sensor) pada kereta anda berada dalam keadaan baik. Jika perkara ini berlaku ketika anda memandu namun tidak memberikan apa-kesan pada prestasi atau suhu engine anda teruskan memandu dan seelok-eloknya hantar kereta anda untuk di diagnosis kan pada bengkel yang mahir.
    Low battery charging
    Isyarat ini terdapat pada semua jenis kereta. Ia menandakan system elektrik pada kereta mempunyai masalah sama ada beteri ataupun “alternator” kereta anda mempunyai masalah “charging”. Alternator adalah alat seperti dynamo pada basikal. Ia akan menjanakan tenaga elektrik sebaik saya engine kereta dihidupkan. Biasanya samada alternator tersebut rosak atau pun tali sawat yang memutarkanya sudah kendur. Jadi sebelum memandu pastikan semua tali sawat (belting) mempunyai ketegangan sekurang-kurangnya boleh dikilaskan 45 darjah-jika terlalu ketat engine akan menjadi berat kerana beban dari ketegangan talisawat tersebut dan jika terlalu kendur putaran alternator tersebut akan tergelincir dan seterusnya tenaga yang akan dibekalkan kepada kereta menjadi tidak sempurna.

    Temperature gauge-Pengesanan awal Isyarat ini menunjukkan keadaan suhu penyejuk kereta anda. .
    Radiator tersumbat
    Hos atau sambungan karat dan bocor
    Tutup radiator rosak
    Air kurang dan tiada air dalam reservoir (tangki simpanan)
    Indicator ABS-cuba perhatikan indicator ABS ni…selepas 3 4saat…dia akan padam..menandakan sistem abs berfungsi…kebiasaannye indicator abs ni berwarna kuning.

  16. Periksa ada tak bawa barang penting dalam kereta.
    Barang seperti botol kosong boleh digunakan untuk mengisi air atau minyak bila keadaan terdesak. Pastikan ade jack tayar beserta spanar bukak tayar. Ada lampu picit semasa keadaan kecemasan seperti kereta rosak pada waktu malam untuk suluh bahagian enjin. Kena ada juga jumper bateri dan spanar tool box kena standby ada cukup lengkap. Senang bila mana nak gunakannya. Juga peti kecemasan (first aid tool kena ade dalam simpanan).

    Dan yang terakhir pastikan Max Power Controller (MPC) ada bersama-sama dalam kereta anda bagi menjamin pemanduan jimat dan hebat..
    Dapatkan segera melalui agent-agent sah kami. Mari bersama-sama kami menyokong kempen 1 kereta 1 MPC.

Status Pelawat

Pelawat online: 8
Pelawat hari ini: 53
Jumlah kesemua pelawat: 238204
Alamat ip anda: 54.224.184.33
Pelayan:
Sistem operasi:

Facebook